Saturday, 26 December 2015

Pekan Tanpa Sampah ?

Wujudkah pekan tanpa sampah ni?

Macam mustahil ja kan. even though dekat tempat kita ini ada ja pusat kitar semula tapi, masih menghasilkan berjuta-juta tan sampah dalam setahun.

Dear Readers,
Image result for kamikatsu japan zero waste

Welcome to Kamikatsu, Japan.

Inilah pekan kecil yang dikenali di Jepun sebagai Zero Waste Town. Dengan jumlah penduduk 1,700 orang, pekan ini menjalankan "Zero Waste Program" dan mengambil serius misi mencapai Zero Waste pada tahun 2020.

Apa yang mereka lakukan sehingga tiada satupun sampah dihasilkan dalam sehari???


Image result for kamikatsu japan zero waste

Kesemua lapisan masyarakat, tidak kira di rumah ataupun industri, diwajibkan untuk mengasingkan sisa buangan mereka kepada 34 kategori.
***whatt??!! dekat tempat kita ni, nak asingkan sampah kepada 3 kategori ja pun susah. Jangankan nak asingkan, buang sampah kedalam tong sampah pun payah..***

Image result for kamikatsu japan zero waste

For your information, setelah sisa-sisa tersebut diasingkan, mereka perlu cuci/bersihkan sendiri bahan bahan kitar semula tersebut sebelum dihantar ke kilang kitar semula.
***see, rajinnya housewifes dan pekerja industri pekan tersebut. dah asingkan, kena cuci pula..***

Image result for kamikatsu japan zero waste

Sebahagian bahan-bahan kitar semula tersebut diproses menjadi bahan-bahan kraft, teddy bear, dan pakaian. Sisa makanan pula 100% dijadikan baja untuk tanaman mereka.

Zero waste = Zero pollution.
Environment pekan ini sangat-sangat bersih tanpa sampah sarap yang bertebaran bergelimpangan di atas jalan. melalui program ini, they cut down cost untuk melupuskan sisa buangan dan mengelakkan pembakaran secara terbuka.

Pekan ini harus dijadikan pekan contoh kepada dunia.

"Mampukah negara kita mengamalkan konsep Zero Waste ni?"

Yeah, why not? Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Permulaan memanglah agak tough. Ia bukanlah sesuatu yang mudah untuk menerapkan sikap ini dalam kalangan masyarakat dan jadikan ianya sebagai rutin harian kita.
Well, if you used to it, it will became normal kan..

"Mereka tak apa lah, jumlah penduduk kecil. Sedikitlah sampahnya..ye tak?"

Jumlah penduduk mereka memanglah kecil tapi, bersesuaian dengan keluasan kawasan pekan mereka. pekan kecil je tu weii..
Membandingkan jumlah penduduk mereka dengan sesuatu kawasan yang lain amatlah tidak releven untuk menidakkan/menahan sesuatu perancangan untuk berfungsi dengan baik.

Agak-agak, kalau program ini diaplikasikan dalam negara kita berhasil tak?
Program-program kitar semula semakin lama semakin tenggelam dan tidak begitu aktif seperti kempen-kempen kesedaran yang lain.
***selalu dekat tv paling aktif kempen kesedaran kesihatan seperti HIV, AIDS, DADAH etc***

**Ini hanya pendapat saya. mohon kebaikan untuk semua..:D**

6 comments:

  1. Di malaysia...mmg sukar untuk lakukan...mugkin satu hari pekan tanpa sampah akan ada di malaysia...time tu mugkin lah kot keladi tiada dlm dunia lagi...tpi yang pasti kita harapkan yang terbaik untuk rakyat malaysia....hari ini malaysia bukan untuk kita....tetapi tanah ini kita pinjam pada genarasi akan dtg.....chill ya...thks for share...entri yg sngt berguna ..jom ke blog keladi...www.keladionline.com...terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ya..memang sukar untuk dilakukan..benda macamni melibatkan proses yang berperingkat dan memakan masa bertahun-tahun..but, first step first..huhuhu.

      Delete
  2. saya memang selalu impressed dengan orang jepun, sebab dorang sentiasa rajin. Insya-Allah, bila kesedaran tu dah sampai, kat tempat kita pun boleh buat macam tu. cuma agak memakan masa lah. :D

    ReplyDelete
  3. yep! kita pun boleh.. tapi kena usaha lebih. sebab orang negara kita banyak penyakit 'm' .. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..penyakit 'M' tu dah jadi virus tahap 3..tak lama lg kritikal lah tu kalau x dibendung..huhu

      Delete