SSPNi PLUS ONLINE REGISTRATION

Thursday, 24 December 2015

I've been tagged by Sarah Lalala !

 Assalamualaikum and hye everyone !

Rasanya bulan ni ter-over active aku berblogging.
Jumlah viewers pun tetiba naik mendadak.
what happen lorh?!!
what..what..what..?????

Now, dah kena tag pula oleh Sarah Lalala.
OMG!!!
why me..why me..
why?
why?
why?
Ni kes curious sangat sebab nama blog akak misteri sangat or randomly tag ni?
hehehe..
but don't worry, I felt so delighted to answer your questions. :)

***Akak gelarkan diri dengan nama panggilan akak lah yea, sebab Sarah muda sangat dari akak..:D***

1. Nama panggilan dalam blog.

Seperti tertera, dalam blog akak guna nama Hafsah Choing.
Bahkan dalam akaun facebook, twitter and instagram pun guna nama yang sama.
***Bear in mind, its not my full name. Choing tu nama arwah datuk akak.***
Akak dikenali dengan pelbagai nama samaran di alam nyata.
tetapi lebih suka orang panggil hafsah.

***sebab nama kita akan mencerminkan personaliti kita, sedikit sebanyak akan membentuk peribadi..:D so, gunalah nama sebenar..:)***


2. Currently studying or working? where?

Currently full-time student.
Akak tengah struggle for my degree. huwaa..T_T
#PrayforHafsahChoing
Sekarang berada di tahun akhir, InsyaAllah.

Where?
Di salah sebuah IPTA di Utara Malaysia.

***Bila dah dapat degree nanti, akak akan beritahu U mana akak masuk. okey?***


3. Paling minat dalam bidang apa?

haha..soalan famous ni..selalu orang tanya.
Kekadang confuse akak nak jawab.
Banyak sangat akak minat nak buat..
Akak paling minat bidang business, fashion design & fotografi. 
lepas SPM dulu, akak terus pergi daftar kursus asas jahitan kat GiatMara tempat akak for 6 months.
Alhamdulillah, berjaya tamat kursus

Ingatkan lepas STPM, nak sambung ambil sijil latihan pula.
tapi, rezeki dapat masuk IPTA, dapat course yang akak minat juga.
so decide masuk IPTA.
Fyi, dari SPM hingga STPM, akak memang dah ditakdirkan berada dalam aliran perniagaan..:D 
Since akak juga menaruh hati dalam bidang fotografi, masa study nilah akak join club fotografi universiti.

***cedok ilmu selagi ada peluang dan kudrat. tak dapat semua tak apa, sedikitpun, jadilah asalkan berusaha***


4. Suka baca buku/novel genre apa?

Kalau buku jenis bukan fiksyen, akak lebih suka baca buku-buku tentang sejarah atau ketamadunan, buku-buku travelog penulis terkenal dan buku-buku keagamaan (sebab tengah tambah ilmu agama..cetek sangat...huhuhu)

Kalau buku jenis fiksyen, seperti novel, akak suka baca novel-novel bergenre seram, misteri atau penyiasatan.
Novel macam ni, sekali akak dah sentuh, memang melekat susah nak lepas.
Sebab, bila baca novel bergenre seram/misteri/penyiasatan ni, tahap curiosity tu semakin lama-semakin tinggi.
Ilmu pun dapat juga berbanding novel cinta...huhuh

***entah kenapa akak langsung tak minat novel-novel romantik seperti yang berlambak dipasaran.***


5. Paling selalu buka blog, pukul berapa dan hari apa?

Tak ada masa dan hari yang tetap untuk buka blog.
Kecuali akak sibuk sesangat, hanya akan buka blog pada hujung minggu.
Akak seorang yang suka menulis daripada bercakap.
so, at least each month, tetap akan ada update dalam blog.

lagi satu, idea.
bila dah datang, akak akan tulis terus dan publish ke dalam blog.
walaupun masatu pukul 3-4 pagi. haha.!
dahsyat tak??

***Tapi, sekali dah malas buka blog, berbulan juga tak bukak.T_T***


6. Describe yourself personalities.

AMBIVERT.
I'll react based on situation.
Sometimes I can be an extrovert, jadi peramah sangat, orang yang akak tak kenal pun akak tegur. 
This will happen jika akak selesa dengan surroundings.
Bila akak tak selesa atau malu, akak akan jadi introvert. Soal satu, akak jawab satu patah ja. Bukan sombong, cuma, baru nak sesuaikan diri.
Tapi, kalau berbual dalam media sosial, akak boleh jadi extra extrovert dan agak masuk air sedikit. kerja nak kenakan orang ja..

TEGAS or GARANG?
Entahla, some people kata akak garang, some said akak tegas.
Mungkin sebab akak dah terbiasa dengan suara yang agak lantang dan kasar.
Sebab dari zaman sekolah (rendah-menengah) sampailah ke zaman universiti (now), akak tak pernah missed join perbarisan dalam unit beruniform.
Now, even akak cuba lembutkan (perlahankan) suara ketika bercakap agak susah sebab dah terbiasa terpekik melolong kat padang kawad..
Pity me..T_T


7. Dah berapa lama/tahun berblogging?

As I mention before kat entry "segmen bloglist encik kidal 2.0", since 2011 lagi.
maksudnya, dah hampir lima tahun berblog.
mula aktif semula sejak masuk universiti 3 tahun lepas.
Pada tahun 2014 baru blog ini ada entries dan tema yang tetap.


8. Describe Blog "Sarahlalala" dengan ownernya sekali.

Seriously, I do admire your blog.
Simple, kemas dan sangat mudah nak faham.
Awak sangat bijak bermain dengan warna. Tak sakit mata nak view dan baca entries awak..:)
well, I see you as someone yang peramah berdasarkan gambar-gambar yang awak upload dalam entries awak dan keberanian awak tag akak.
hahaha!
***maaf, jawapan ini terlalu sweet rasanya.. :')***


9. Umur tahun 2015?

Hurm..soalan ini agak payah sikit yea...
Soalan ini, awak kena jawab dengan menjawab soalan akak.
Akak nak bagitau direct umur kat sini agak "hurmmm" hehehe..

soalannya:
x + y = 3y - 1. Given value of y = 12.
find the value of x.
you will get my age.

***simple equation ja ni..hehe..maaf andai ter-kejam disini.***

****Maka selesailah sesi taaruf ini. Maaf andai terkasar bahasa dalam memberi jawapan. Mohon kebaikan.**** 

8 comments:

  1. hai kakak :) opi baca sini :)

    jawapan utk umur tu , 23 right ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U're right!

      alamak..why mention sini..hahaha!

      Delete
    2. hahahaha, opi suka jawab math. dah lama tak jawab math, tu yg teruja tu :D

      http://ash-tsukidate.blogspot.my/2015/12/sarahlalala-tag-me.html

      Delete
  2. hahahah adoyyy kak hafsah, lama betul sarah nk teka umor ahaahha btw dahsyat gak yg update blog kul 3-4 pagi tu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA..Sarah,opi dah bocorkan jawapan..huhu

      Delete
  3. haiii visit here... i guess your age is 23 hehe

    ReplyDelete