Tuesday, 22 December 2015

Hello, Study Week !

for this last two week of  December.....

say hello to study week!

during my first year, my study week be like bangun, makan, movie marathon, tidur, facebook, twitter, instagram, whatsapp etc...

buku pergi mana tah. tak tahu lah, tak produktif langsung!

sebab masa tu bosan yang amat.
bila dapat study jauh-jauh ni, excited juga. dapat pula housemate semua dari semenanjung.
part sedihnya bila housemate semua balik kampung, dan kau pula terpaksa tahan hati melihat rakan-rakan semenanjung kau tarik bagasi diorang balik kampung.

Maka aku di sinilah berdiri teguh di Hostel, jaga bilik. nanti bilik lari susah nak kejar.. :P

masa ni lah jadi survival dengan geng-geng borneo (sabahan & sarawakian) yang lain.
cafe tutup, koop tutup, gerai tepi jalan pun tutup T_T
makanan kena stock siap-siap lah..

Itu, masa first year.
Masuk ke second year dan seterusnya...

no more honeymoon week!


alamak..banyak wei kena study..

study week rasa macam tak cukup pula..
tapi, sempat ja mau scroll facebook, twitter, instagram bagai..
cara paling senang, study group, exchange notes. pukul 2-3 pagi baru tidur.

lagi-lagi subjek calculus, business math, inter. accounting, inter. economics, inter. finance segala..
hari-hari kena buat latihan..
memang tak berani mau ponteng kelas,
missed one class, you might put yourself in a big big big trouble..


so, stay FOCUS!
esp dalam kelas. sebab ada lect yang bagi tips/hint masa bagi lecture kat depan.
kena pepandailah fokus dengan apa yang lecturer cakap.

second, jangan lupa catat nota.
tak semua yang ada dalam buku tu berguna dalam final nanti, dan tak mungkin lah kau hafal apa yang dalam buku tu, kau tulis dalam final exam.
Cuba faham, jangan hafal. Kalau cuba hafal, stress ja bertambah dalam otak, bila mau hurai tak boleh sebab tak faham.
kalau aku memang taklah mau hafal, kecuali fakta, fakta kenalah hafal. haha!
that is why I will be happy-felt-like-in-heaven bila dapat soalan tentang pendapat, cadangan ataupun study case,
ala-ala KBAT gitu..



stress? memang stress.

tapi, aku lagi rasa stress masa ambil STPM dahulu daripada degree ni.
Memang STPM adalah exam yang paling susah.
Jangan main-main dengan dak-dak form 6 tau..
bukan calang-calang menghafal buku..
Kalau boleh, dari kulit depan ke kulit belakang hafal.
buku dan assignments lagi banyak dari degree.. cikgu bagi assignment tiap hari bukan tiap minggu.
dah tu due date lagi dua tiga hari. paling lama pun lagi seminggu.

Untuk elak stress berlebihan. tidur kena jaga.
Tak semestinya tidur 8 hours tu, kena tidur directly 8 hours non-stop.

Bahagikan masa tidur 2-3 jam setiap kali.
campur dengan napping lagi 5-10 minit setiap kali.
kira ok lah tu. 
aku suka napping dalam bas masa mau pergi exam.
orang lain baca notes, aku sedap ja tidur.
hahaha!
lagak macam budak dekan derr..

This Final year,
Study week be like..
Everyone fall in love and got married with their books!

but,
honestly,
my mood currently like......


THIS!
arghhhhh!!
sebab fikir nak balik sabah. walhal exam tak start lagi.
homesick ni bahaya...
huwaaaa...
control..control..control..T_T

***sebab tu lari sini ambil mood sikit. actually, takda idea pun mau tulis entry. Saja tukar mood sekejap..TT_TT***

GOOD LUCK TO ALL STUDENTS FOR YOUR FINAL EXAM!

6 comments:

  1. ohh.. orang sabah rupaya. hehehe sy org labuan :D
    apapun, selamat ber-studi week! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahaha..eya..orang sabah..hai, sy orag tawau.. :D

      Delete
  2. Well, selamat berstudi sis.. dont be too stress okey..just sit back, relax and enjoy your life..=D Good luck to you... =D

    ReplyDelete